Време ли е за промени?

Напълно съм наясно, че тези редове ще събудят много негативни емоции и коментари в голяма част от жителите на Пазарджик, но съм убеден, че като мен мислят и много негови граждани. Става дума за празника на града, който вчера бе честван за 32-ри път. С козметични промени, форматът на празника от години си остава един и същ. Ако погледнете публикациите ни в модул „Подобни новини“ ще видите, че през годините матрицата е една и съща. Всъщност сигурно сте забелязали, че празникът не е само на 21 май, когато славим Светите равноапостоли Константин и Елена, а започва доста по – рано, обикновено с тържествена сесия на местния парламент. Тази сесия има задача да избере почетния гражданин на общината и даде начална скорост на празничните емоции. За последните две години общинските съветници избраха петима такива. Ако преди години предшествениците на сегашните общински съветници имаха високи изисквания към носителите на това почетно звание и обявяваха по един, а е имало години, когато не се е връчвало, през последните години почетните граждани се „изсипват на талази“ в галерията от портрети, експонирана във фоайето на втория етаж на общината. Личното ми мнение е, че за такива трябва да бъдат избирани хора, които извън работните си и професионални задължения са показали нравствени, морални и хуманни качества, които са ги показали като ЧОВЕЦИ! И не е задължително да бъдат доценти, професори или академици. Суетата и снобизма в това отношение е неразбираема. В същото време, забележете, избраният за почетен гражданин освен снимка във въпросната галерия и споменаването на името му в няколко публикации на местни медии не получава нищо. Ако смятате, че тази „обществена признателност“ е достатъчна, аз не смятам така. И не става дума за пари и материални облаги. Може да се направи поне това, тази галерия да „излезе“ сред хората в обособена за тази цел част от града, за да не бъде в полезрението само на кмета, неговите гости и посетители, и неколцина служители на общинска администрация.
Тази година „Пазарджик мези“ бе позициониран непосредствено преди 21 май. Очевидното желание бе в музикалната програма на Св. Св. Константин и Елена да не присъстват представители на музикалния жанр, представен в кулинарния фест. Пазарджиклии са известни като почитатели на добрата кухня и добрите питиета. В този аспект „Пазарджик мези“ едва ли с нещо обогатява кулинарните им емоции. Познавам поне дузина пазарджиклии, които са по – майстори на скарата, от предложеното по време на фестивала. Събитието си остана чисто търговски факт, който трябваше да донесе печалба на организаторите /без да означава, че това е нещо лошо/. Доброто в това събитие бе възможността, местни детски състави и индивидуални изпълнители да се покажат пред публика.
Денят. От няколко години „заковаха“ пазарджишкият празник на 21 май – денят на равноапостолите Константин и Елена. Ще се върна в началото и ще споделя още веднъж, че форматът на празника трябва да се преразгледа, преосмисли и евентуално промени. Всяка година е едно и също. Детски пленер, служба в храм „Константин и Елена“, литийно шествие, тържество на площад „Константин Величков“, обилно присъствие на съветници, депутати, шефове на държавни структури и т.н., вдигане знамето на града, обявяване името на първото родено бебе, обеден концерт на площада, още един на самодейци в градинката пред общината и вечерен концерт отново на Тортата. Ще кажете изпълнителите са различни и сте прави. Оставаше и да са едни и същи. Напълно съм наясно колко труд стои зад организацията на един такъв празник и не искам да неглижирам труда на организаторите. Наясно съм и с това, че една немърливост може да срути този труд, както се случи вчера, когато озвучаването на обедния концерт съсипа изпълненията на световно известен ансамбъл като скопския „Танец“. И все пак тези организатори трябва да си поразмърдат мозъците и променят това онова, за да се поосвежи програмата откъм идеи, не само откъм пълнеж.
Вчерашният ден даде един нов нюанс, който отново връща един стар спор – трябва ли празникът да бъде непременно на 21 май, даже когато е делничен ден? Общинска администрация и Инспекцията по труда напоително ни обясниха, че денят е почивен и празничен. В същото време се оказа, че за фирмата, която вече стопанисва „Синя зона“ е „ден година храни“. На всяка табела, която указва синята зона е написано, че важи за ДЕЛНИЧНИ дни. И въпросът делничен ли е 21 май за пазарджиклии, след като собствената им община го обяви за почивен, тежи с пълна сила. След като на публикуваните фискални бонове за платени глоби, стои името на Община Пазарджик това означава ли, че общински служители са работели този ден, в нарушение на решението на общинските съветници, които обявиха 21 май за почивен? А ако частната фирма събира глоби от името на Община Пазарджик, както изглежда от фискалния бон, въпросите стават значително повече.