Време ли е да поставим зимните гуми на автомобила си

Снимка: webcroud.com

Кога трябва да поставим зимните си гуми? Можем ли да караме с летни гуми и през зимата? Това са най-често задаваните въпроси по това време на годината.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) от тази седмица започна своята ежегодна кампания за надзор на пазара автомобилни гуми. Предвиждат се множество инспекции в търговски обекти в цялата страна, както и на търговци базирани в онлайн пространството (интернет сайтове).

Ще бъдат проверявани приоритетно зимните автомобилни гуми, клас C1, С2, и С3 относно етикетиране на гуми по отношение на горивната ефективност и други параметри.

Според регламента гумите трябва да са подходящи за използване при тежки снежни условия или в екстремни климатични ситуации.

От 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат или със зимни гуми, или с такива с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm. Така че имате право да карате също с всесезонни или дори летни гуми, изпълняващи тези задължителни критерии.

Ако обаче живеете в по-мразовит, ледовит и снеговит район, това е безкрайно непрепоръчително. По отношение на въпроса кога да направите смяна на летни гуми със зимни законът ви позволява известна свобода, но разчита и на вашата съзнателност.

Що се отнася до това как се проверява грайфер на гума, ето и нашите бързи съвети. Първо вижте индикаторите за износване на протектора, вградени в каналите на гумите. Ако гумата се е износила до нивото на тези малки хоризонтални ленти, равномерно разположени по периферията, сте достигнали минималната дълбочина 1,6 мм. Съветваме ви обаче да пристъпите към смяна още при дълбочина от 4 мм, каквато изисква законът.

С дълбокомери за гуми можете да измерите още по-точно. Видовете са много и различни: от цифрови уреди до ламинирани карти с цветни показатели. Поставете дълбокомера върху канала на гумата и ще знаете колко сте близо до минималната дълбочина. С монета от 1 лев също можете да проверите. Ако нейната жълта част докрай потъне в шарките в средата на гумите, минимумът от 1,6 мм е наличен. Ако пък цифрата 1 се скрие до началото на основата си в грайфера, още по-добре. Тогава покрива дори изискваната законово за България дълбочина от 4 мм.