Волейболистите на Хебър пратиха Монтана с „празна кошничка“ обратно в Северозапада

Тигрите спечелиха важни три точки над основен конкурент за призово място

Снимка: Момент от мача Хебър-Монтана

Отборът на Хебър започна брилянтно сезона в Суперлигата с хубава победа над основен опонент за предно класиране. Момчетата на Атанас Петров победиха Монтана с 3:1 гейма, в отделните части 21:25, 25:21, 25:19, 25:20, пред повече от 1200 зрители в зала „Васил Левски“.

Още при загряването на отборите се видя, че Наско Петров е подготвил тактическа изненада за колегата си Дани Пеев, като второто либеро в състава Дафин Коцаков бе подготвен да влиза като смяна на втора линия като посрещач при необходимост. По този начин Хебър си осигуряваше добро посрещане с наличието на Каракашев и Коцаков при посрещането на началния удар на съперника при евентуални проблеми при Ляфтов, Симеонов или Никел.

Хебър започна в състав: Стойко Ненчев, Иван Станев, Александър Ляфтов, Мартин Симеонов, Брадли Гантър, Венци Рагин и Петър Каракашев като либеро.

Първият гейм започна равностойно, но гостите бързо дръпнаха в резултата до 2:5. Машината на Хебър „скърцаше“ и се допускаха доста грешки. Бе очевидно, че хебърци са пренавити и това им пречеше да разгърнат потенциала си. Домакините изравниха при 7:7. Гостите отново поведоха, а Хебър изравни при 17:17. В края на гейма Атанас Петров опита отново с двойната смяна, при която отбора му да има трима нападатели на първа линия, но и това не помогна и домакините загубиха гейма с 21:25.

„Хайде, момчета, да им покажем какво можем през втората част“ явно свърши работа и по време на следващия гейм пазарджишките тигри представиха страхотна продукция. Грешките значително намаляха, играха резултатно и красиво. Няколко прекрасни начални удара на Стойко Ненчев доведоха резултата до 8:3, а след чудесни  блокади той достигна до 16:9. Гостите се стегнаха и намалиха резултата до четири точки, в края на гейма даже до две, но пазарджиклии нямаше как да го изпуснат и го взеха с 25:21.

В третия гейм тигрите показаха, че разполагат с много силно оръжие в играта – изключителна блокада. В някои моменти от гейма, този елемент на играта изглеждаше като Великата китайска стена – стабилна и непробиваема. В целия мач Хебър постигна 12 точки от блокада, като само в този гейм, те бяха шест. Диагоналът Брадли Гънтър се развихри с мощни сервиси, като в един момент от частта успя да наниже два поредни аса. Гостите от Северозапада бяха безпомощни да се противопоставят на вдъхновената и атрактивна игра на домакините и Хебър поведе с 2:1 гейма.

Бе малко чудо, че монтанчани се съвзеха в четвъртия гейм след шока, който преживяха в третия. Гостите започнаха частта добре, но Атанас Петров им бе подготвил нова изненада. При равенство в резултата на сервис влезе Георги Чалъков, чийто флот сервис се оказа истинско фиаско за гостите, което позволи на домакините да дръпнат в резултата, а в края на гейма, Гънтър и Ляфтов се погрижиха той да завърши без излишни драми. Победа за Хебър с 3:1 гейма.