Висока оценка за кандидатурата на Пазарджик за „Европейски град на спорта“

Инспекционната комисия ще предостави своите оценки на Управителния борд, който до месец ще обяви решението си

Снимка: Момент от събитието

Пазарджик получи много висока оценка за кандидатурата си за „Европейски град на спорта през 2020 година“. Това стана ясно след инспекцията на специалната оценителна комисия от ACES EUROPE, посетила днес нашия град. Проверяващите, водени от Винченцо Лупатели – член на Изпълнителния борд на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта, първо направиха обиколка из спортните обекти, след това се запознаха с Презентацията на кандидатурата и накрая участваха в съвместната пресконференция на ръководството на ACES EUROPE, градската управа, хората от спортната общественост в Пазарджик и екипа, подготвил документацията през последните месеци.

Огромен интерес предизвика Представянето на кандидатурата, направено изключително емоционално от едно от златните момичетата на българската художествена гимнастика Ренета Камберова. Бронзовата медалистка от Рио, световна и европейска шампионка с ансамбъла, изтъкна спортните аргументи на града, припомни славната история на Пазарджик и неговите големи спортни легенди и се спря подробно на приоритетите в стремежа градът да заслужи титлата за следващата година. „Ние заслужаваме титлата и независимо дали ще бъдем избрани или не, това, което виждате ще бъде изпълнено,“ каза още Камберова, която през последните години отговаря за развитието на спорта в града. Тя бе подкрепена от своята доскорошна съотборничка в национални ансамбъл Християна Тодорова, като доскорошното лице на „София – европейска столица на спорта тя бе дошла специално за Презентацията в Пазарджик.

Съобщено бе, че спортните прояви ще нараснат от 60 тази година на 150 за следващата, планират се инвестиции в обновяването на зала „Хебър“, стадион „Г. Бенковски“, Зона Здраве и ред други спортни обекти, училищната база и обектите по райони, както и строеж на изцяло нова многофункционална спортна зала. Планира се броят на редовно спортуващите в града да нарасне на 55 процента от населението.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов подчерта значението на спорта за цялостното развитие на града, за създаване на национално самочувствие и на модели за подражание и възпитание. Той съобщи инициативата на Общината клубовете да бъдат освободени от такси при ползване на общинската спортна база. „Амбициите ни са до няколко години Пазарджик да се превърне в един от най-спортните градове на България,“ завърши Попов.

С топли думи към присъстващите се обърна Андрей Ковачев, член на Европейския парламент и председател на Консултативна група Европа към ACES EUROPE. „Определянето на европейски градове и столици на спорта а една изключително важна инициатива, която има огромен социален и здравен ефект. Тя е насочена към спорта за всички хора, от децата до хората от третата възраст, за всички социални групи. България е сред най-дейните и иновативни в проекта и съм убеден, че със силната си кандидатура Пазарджик ще продължи традицията. Желая успех и бъдете сигурни, че тази титла ще направи града още по-модерен и спортен,“ каза още Ковачев.

Той бе подкрепен от Анатоли Илиев, член на Управителния борд на ACES EUROPE, който разясни процедурата по номиниране, кандидатстване и определяне на градовете и столици на спорта. „Сигурен съм, че Пазарджик ще бъде даван за пример при бъдещите кандидатура,“ заяви Илиев.

В края на срещата с медиите Винченцо Лупатели благодари на домакините и като цяло на България за това, което прави по проекта. „София увлече цяла България, вече 10 селища могат да се гордеят с авторитетната титла, а това е спомогнало на хората живеещи в тях да имат повече възможности за спорт и активен начин на живот,“ каза Лупатели.

Инспекционната комисия ще предостави своите оценки на Управителния борд, който до месец ще обяви решението си. Самото връчване на титлата се извършва в тържествена обстановка в залата на Европейския парламент в Брюксел по време на традиционната Гала на ACES EUROPE в края на ноември всяка година.