Велинград ще отпразнува тържествено 75 години от обявяването му за град

Велинград ще отпразнува тържествено 75 години от обявяването му за град и 15 години за СПА столица на Балканите. Половинвековен юбилей навършват и емблематичните „Велинградски празници на културата”.
Тази година тържествата ще бъдат открити на 1 юли, когато е и Денят на Велинград. За 50-ти път централният площад „Николай Гяуров” ще бъде сцена на различни изяви от 1 до 29 юли /включително/.
Празничната програма включва събития за всички възрасти. В рамките на 29 дни Велинград ще се превърне в център на културата, в който ще се изявят както популярни български звезди, така и множество млади местни таланти.
Община Велинград е предвидила в програмата редица интересни събития: джаз фестивал, парад-дефиле и шоу-програми на духови оркестри и мажоретни състави, вечер на оперното изкуство, богата и наситена фолклорна програма, кино под звездите, пленер „Музика и багри”, детските „Синьо лято“ и „Весела ваканция”, литературни и театрални вечери, изложби, парад на приказни герои, лятно училище „Да съхраним красотата на миналото”- дърворезба, грънчарство и тъкачество, както и концерти на прекрасните ни и даровити местни таланти. Аниматорите от ПГИТ „Алеко Константинов” -“G Team Animation” ще забавляват малки и големи с игри и детска дискотека.
Сред акцентите в програмата са концертите на обичаните от всички: Любо Киров, братя Аргирови, Николина Чакърдъкова, Диана Експрес, Дара Екимова, Павел и Венци- Венц, Ева, Торино и Пашата, Янко Неделчев, Иван Дяков, Николай Славеев, 101 Каба гайди и рок група „Торнадо”.
Денят на Велинград ще започне в 9:00 часа с тържествена света литургия в храм „Успение Богородично”, след която от 9:30 часа в НЧ „Отец Паисий-1893” ще продължи XIII Международен фестивал за млади изпълнители на популярна музика и танци „Дъга над Клептуза”. От гражданско сдружение „За теснолинейката” са организирали пътуване „С малкия влак в деня на Велинград”, който ще бъде посрещнат на ж.п. гарата. Официалната част и същинското откриване на културните празници ще започне от 19:00 часа пред сградата на Общинска администрация, където по традиция с парад-дефиле Представителен духов оркестър и мажоретен състав „Димитър Мечев” ще поведат официалните лица и гости към пл. „Николай Гяуров”, където ще се проведе и празничният спектакъл „С Велинград в сърцето” с участието на 101 Каба гайди и любимеца на българските поп фенове- Любо Киров.
За първи път тази година градът ни е удостоен с честта да бъде домакин на най-голямото международно колоездачно състезание ,,Тур дьо Франс“, което ще се проведе на 29 и 30 юли.
Велинградските празници на културата са неизменна част от Културния календар на община Велинград. Организаторите запазват правото си програмата за Велинградски празници на културата – 2023 г. да бъде актуализирана и променяна.