Велинград отбелязва Деня на Ботев с факелно шествие и откриване на паметна плоча

На 2 юни Велинград тържествено ще отбележи Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България и ще се поклони пред паметта на великия бас Николай Гяуров.
Честванията започнаха на 1 юни в 21:15 ч. с факелно шествие с пет лъча, инициирано от ИОУ,,Христо Ботев” по повод 200 –годишния юбилей на училището. След това в двора на учебното заведение ще се проведе традиционната възпоменателна вечерна заря – проверка в памет на Христо Ботев, геройски загиналите знайни и незнайни войни за свободата и независимостта на България.
На 2 юни от 11:50 ч. е поклонението пред паметника на великия поет и революционер на площад „Н. Гяуров”, където ще бъдат поднесени цветя и ще бъде отслужена панихида. След това от 12:40 ч е тържествения ритуал и пред паметника на Николай Гауров.
В следобедните часове – от 17:10 ч. – отново по инициатива на ИОУ „Хр. Ботев” и като част от честванията на училищния юбилей в двора на учебното заведение ще бъде открита паметна плоча на Ботев. От 18:00 ч. в НЧ ,,Васил Левски – 1904” е тържественият концерт ,,200 години духовно огнище на знание и родолюбие”.