Валентина Кайтазова: Важно е след 2 октомври България да има стабилно правителство

Валентина Кайтазова е магистър по педагогика, СУ „Св.Климент Охридски“, специалност „Педагогика“, специализация „Управление на образованието“.

Работила е като учител, директор на СУ „Д-р Петър Берон“-гр. Пазарджик, експерт по организация на средното образование и началник на отдел „Организационно осигуряване на системата на средното образование“. В периода 2013-2021 г. е началник на Регионално управление на образованието-гр. Пазарджик. Семейна, с две деца.

Г-жо Кайтазова, участвате като представител на гражданската квота в листата на коалиция ГЕРБ-СДС и на миналите, и в настоящите избори за парламент в многомандатен избирателен район-Пазарджик. Има ли разлика?

Не, няма разлика. Няма разлика като доверие към мен. Отговорността е голяма, защото получавам доверие за пореден път. Благодаря и за доверието на избирателите, което е със същата степен на значимост. Точно в това аз намерих смисъла за себе си да продължа, да следвам тази линия, защото знам, че мога да бъда полезна.

Според социологията ГЕРБ-СДС води пред втория, но въпреки това, каква е прогнозата Ви?

Вярвам, че ГЕРБ-СДС ще бъде първата политическа сила в 13 МИР-Пазарджик. Имаме политическия потенциал, имаме и подкрепата. Призовавам хората да гласуват, да бъдат активни, да проявят разум, апатията в случая не води до промяната. Такава, каквато я искаме всички.

Да поговорим за реформите в сектор „Образование“. Не закъсняха ли твърде много?

Факт е, че години наред акцентът в управлението на страната ни не беше с фокус-образование. Затова системата забуксува. Но точно от ГЕРБ започнаха промените. Няма да изброявам всичко, което се направи в тази посока, но от 2016 година вече работи нов закон, учителите са с нови и актуализирани заплати, които достигнаха двойно увеличение за последните 5 години. Има още много  да бъде свършено и мисля, че в ГЕРБ има потенциал, амбиция, смелост и готовност за това. Онова, което е поставено като основа, е стабилно и може да бъде успешно развивано като модел. И ГЕРБ ще го развие!

Г-жо Кайтазова, на какво залагате в кампанията тази година?

Прави впечатление, че хората, като цяло, се умориха от избори. Но кампания има. Моята е – с фокус върху хората, общуването, личните срещи, посланията през социалните мрежи, ангажирането с обществени каузи и позиции. Кампанията на коалицията е както винаги позитивна и близо до избирателя. Много е важно да усетиш човека, срещу себе си, неговата енергия, неговата надежда, неговата нагласа за живот и бъдеще.

Кои, според Вас, се проблемите в регион Пазарджик и как Вие, в ролята, която поемате, можете да помогнете?

В цялата страна, не само в Пазарджик, проблемът е бедността. Приоритетите на ГЕРБ-СДС са много сериозно разписани, а ангажиментите, които се поемат са амбициозни, но реални – 1400 евро средна работна заплата в страната, 600 евро – минимална работна заплата, 500 евро-средна пенсия, 8400 лева-средна заплата на лекар и т.н. Говорим за едно достойно европейско заплащане на труда!

Към момента, за съжаление Пазарджик и областта не са в челните позиции по доходи на глава на населението. И тук, хората в трудоспособна възраст, търсят препитание в чужбина или в по-големинте градове и има изтичане на работна ръка. Голям процент от работещите вземат минимална работна заплата. Необходими са инвестиции, разширяване на пазара на труда, подобряване на инфраструктурата в региона. Това са първите стъпки в тази посока.

Бизнесът има нужда от квалифицирани кадри и това е силата на дуалната система на обучение. Това е професионално обучение, което се осъществява паралелно на две места-в професионалното училище и предприятието. Връзката между образование и бизнес показва вярната посока на пътя, по който трябва да се върви.

Какъв личен ангажимент може да поемете спрямо избирателите в Пазарджик и областта?

Много е важно след 2 октомври България да има стабилно правителство. Не трябва да забравяме, че на първо място, управлението на държавата изисква отговорност. Аз лично ще работя в областта на образованието, защото в тази посока са моите професионални компетентности.