БСП подготви дефиницията за „енергийна бедност“, за да има реална помощ трябва да я одобри редовен парламент

Министерството на социалната политика под ръководството на БСП е подготвило дефиниция за „енергийна бедност“ в миналия мандат и я е изпратило в енергийното министерство, където работата по нея е забавена. Няма обща дефиниция в Европа. Всеки сам си я определя, тя трябва да отговаря на европейските практики в сферата на социалното подпомагане и да се гласува от Народното събрание, за да се обхванат повече нуждаещи се. Това за съжаление не е направено и трябва да стане основна задача на политиците след изборите. БСП вече е предложила основата. Това стана ясно от участието на Драгомир Стойнев, енергиен министър в периода 2013-2014 г. и водач на листата на „БСП за България“ в Пазарджишко в предизборен дебат в bTV тази сутрин с представители на Продължаваме промяната и ГЕРБ.

Истинската промяна, проведена от предишното редовно правителство, в което БСП участваше, бе именно в социалната сфера според Стойнев. Той посочи, че в ресора на БСП – социалната сфера се е провела най-агресивната политика за повишаване на доходите и подкрепата за българските семейства.

„Когато БСП е в управление в енергетиката винаги е имало спокойствие“, каза още Стойнев.

Енергийната бедност ще продължи да е основна тема за социалистите заедно с продължаване на политиката на компенсации за бизнеса заради цената на електроенергията.

Стойнев, който беше министър на икономиката и енергетиката в периода 2013-2014 г. се опита да охлади страстите между представителите на ПП и ГЕРБ в дебата, според него „когато става въпрос за енергетика са необходими разум и професионализъм. Не трябва да с вземат мерки на парче, трябва да има дългосрочна стратегия с конкретни проекти, които да бъдат развивани.“

Хубаво е сегашното правителство да започне изработването на конкретна програма за подпомагане на бизнеса и домакинствата, тя да бъде съгласувана с Брюксел и когато дойде следващия редовен парламент, той да я гласува и финализира. Това бе съвета на Стойнев, за да не се изостава с мерките за подкрепа заради политическата криза.

Позицията на Драгомир Стойнев е, че България трябва да работи за увеличаване на свързаността си с европейските мрежи за доставки на газ и посочи работата по газовите връзки с Турция и Гърция като приоритетна. Стойнев предупреди, че ако не се работи с разум и консенсус в енергетиката, няма да има добри резултати.

Той изброи 4 стратегически проекта, подготвени от БСП и с осигурено финансиране, но провалени в следващи мандати – нефтопроводът „Бургас-Александруполис“, АЕЦ „Белене“, газопроводът „Южен поток“, изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ съвместно с „Уестингхаус“. Според него, ако те се бяха случили България щеше да е енергийна сила в Европа и водещ фактор на Балканите. Всички щяха да се съобразяват с нашите политики, заяви още Драгомир Стойнев.

Източник:bTV

Снимка: bTV