БСП: Държавата, която ние ще градим е партньор, опора и стратег

Дали ако продължим упорито да правим същото, което доведе до огромни неравенства между богати и бедни, до изчезване на българската индустрия, ще постигнем нещо? Говоря за т.нар. неолиберален модел и за „свободата на пазара“, които отдавна показаха, че създават неравенства и унищожават национални производства. Ако видите програмите на основните политически сили, ще видите, че мнозинството предлагат „още от същото. Или иначе казано – ще водят политика в полза на малка част от обществото. Единствено БСП говори за модерна държава и роля на държавата в икономиката ни“. Това заяви Драгомир Стойнев на среща със служителите на две пещерски фирми – Тара ЕООД, работеща в сферата на обувното производство и Гудекс – за производство на капачки.

Стойнев подчерта, че модерната държава, каквато иска да изгради БСП е планиращ партньор на свободния бизнес и създава правила, но и възможности, които ще му дадат развитие. „Няма как да преминем през голямата трансформация – дигитализация, зелени производства, изкуствен интелект и иновации без държавна политика. Не можем да оставим това предизвикателство само на свободния пазар – държавата трябва да очертае голямата стратегия на трансформацията, но и да е гарант за социалната цена, да се грижи за хората“, каза още Стойнев. Той даде пример с острата нужда от подготвена работна ръка, на която не може да бъде отговорено без адекватна държавна намеса. На срещата присъстваха Петя Цанкова, която е на второ място в листата на БСП за България, кметът на община Пещера Йордан Младенов и неговият заместник Гълъбина Карамитрева.

По време на срещата бяха представени мерките от програмата на БСП в краткосрочен и дългосрочен план като бе поставен акцент върху възможните решения за ограничаване на поскъпването на електроенергията, преодоляване на бедността и визия за реформа в здравеопазването.

Спешна целева подкрепа за семействата с ниски доходи – месечна субсидия от 200 кВтч до края на март, за домакинствата които са затруднени да отопляват своите домове, предвиждат социалистите. Те предлагат намаляване на ДДС от 20% на 9% върху крайните цени на ток, газ и парно за крайните потребители (фирми и семейства).

Спешен анализ на причините за високата смъртност от COVID-19 (населени места, социален статус, образователен ценз, обезпеченост с лекари и апаратура) е предвиден в програмата им, както и засилване ролята на личните лекари в кампанията по наблюдение, лечение и ваксиниране при COVID-19. От БСП искат и преразглеждане на финансирането на лечебните заведения за трудно достъпните региони на страната.

В пакета мерки за насърчаване на младите семейства е предвидено въвеждане на семейно подоходно облагане. С 550 лв за всяко дете ще се намалява данъчната основа на единия работещ родител както и безплатни лекарства за деца до 14 години.

Ниските доходи ще бъдат компенсирани с намаляване ставките на ДДС на 9% за основни храни, напр. хляб, месо, мляко, яйца и др. За бизнеса социалистите предвиждат като спешна мярка бързо изплащане, най-късно до края на 2021г., на безвъзмездната финансова помощ по одобрените проекти за помощи за малкия и среден бизнес, заявени още през 2020г. във връзка с пандемията от Covid-19.