„Бригада Нов дом“ подари първи дом на самотна майка и 15-годишната й дъщеря

15 години Краси отглежда дъщеря си сама и признава, че й е било изключително трудно да съчетава функциите и на двамата родители. Работи като гладачка в шивашка фирма и парите често не стигат

Снимка: bTV

Вчера, в последния епизод за четвъртия си сезон в ефира на bTV, социалният проект „Бригада Нов дом“ подаде ръка на майка и дъщеря, изоставени от убиец. Те мечтаеха за собствен дом, в който да се радват на слънчева светлина и лично пространство след цял живот, прекаран в кухня без прозорци.  Мария Силвестър и бригадата на Караджов съумяха да направят истинско чудо в рамките на 5 дни и въпреки липсата на асансьор до 7-мия етаж на общинско жилище. Изпълнени с благодарност, Краси и Айлин признаха, че не биха се справили сами, а осъществените им желания ще променят живота им изцяло.

На 22 години Краси среща бившия си съпруг и въпреки неодобрението на родителите си, отива да живее при него на село. Малко след сватбата им, той започва да пие, а след раждането на Айлин, не се и прибира вкъщи. Започват скандали за най-малкия повод, а когато младата майка се прибира в София с тримесечно бебе на ръце, разбира от полицията, че издирват съпруга й за убийство. В съдебната зала става ясно, че е бил част от група мъже, злоупотребили с алкохол, убили човек по особено жесток начин. Въпреки че е осъден на 15 години, бащата излиза от затвора на 7-мата за добро поведение, а Краси бърза да получи развод. От тогава не са се виждали, но по информация на майката той е имал връзка с жена, чието семейство е било избито. Айлин до скоро е мислела, че баща й е в чужбина, но скоро научава истината. Тя се срамува от него и никога няма да му прости, че не е помислил за действията си и не е бил част от живота й.

15 години Краси отглежда дъщеря си сама и признава, че й е било изключително трудно да съчетава функциите и на двамата родители. Работи като гладачка в шивашка фирма и парите често не стигат. Айлин е отлична ученичка в механо електротехникум, а майка й се стреми да я направи самостоятелна жена, която разчита само на себе си. Краси и Айлин живеят в апартамента на баба и дядо, който споделят и с вуйчо. В малкото жилище те са превърнали кухнята в стая , в която нямат прозорец. Подават документи за общинско жилище, а когато го получават, разбира, че то не е годно за живот. Пълна разруха цари в едностайния апартамент, който заварват гол, до бетон. Двете започват да го подготвят за ремонт със собствени сили – свалят 6 пласта тапети, ронещия се таван, взимат заем и купуват дограма на старо.

Но когато „Бригада Нов дом“ се зае с ремонта, мечтата на Краси и Айлин за дом се превърна в реалност. 7-те етажа и липсата на асансьор не уплашиха смелите майстори, които заедно с Мария изненадаха двете дами. Героите в работни дрехи пригодиха подемно устройство, за да качат необходимите материали. За целта те получиха и съдействието на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ съм Столична община, които обезопасиха района и помогнаха за качването на мебелите и уредите за дома. Бригадата на Караджов подмени старата дограма и входната врата, шпаклова всички стени и тавани, изградиха банята от 0, създадоха приветлива всекидневна и свежа стая за тийнейджърката. Междувременно, Мария сбъдна мечтата на Айлин да опита адреналина на спортните дрифт автомобили с двукратния европейски шампион Александър Язов. След комбинираните фитнес упражнения до 7-мия етаж, „Бригада Нов дом“ отпразнува успешния сезон и постигнатите резултати, зарадвали и върнали вярата на мнозина.