„Бригада Нов дом“ подаде ръка на многолюдно семейство от три поколения

Още с първите си крачки в дома на Иванови, Мария Силвестър забеляза, че това е една от най-чистите и подредени къщи, в които е влизала

Снимка: bTV

Социалният проект на bTV „Бригада Нов дом“ показа голямото и сплотено семейство на баба Цветанка, дъщеря й Мария, синът й – Трайчо, племенничката Натали и малката Марая. Те не се срамуват от ромския си произход и не се предават пред тежката си съдба. Мария и бригадата на Караджов изхвърлиха и последните следи от предишния им живот, преустроиха жилището им и дори направиха семейството им още по-голямо и щастливо. Героите в работни костюми успяха да настанят комфортно 7 души в двустаен апартамент и върнаха надеждата им за светло бъдеще.

В малък двустаен апартамент живее 5-членното семейство на Цветанка. Първоначално съседите в общинския блок не приемат ромското семейство, заради предразсъдъци. Те гонят децата от площадката, замерват ги с картофи и лук.

Цветанка се омъжва преди 33 години, ражда Мария, а след три години забременява с близнаци. Когато разбира, мъжът й предлага да ги дадат за осиновяване. Тя категорично отказва и той я изоставя в осмия месец. Готова да се бори за малките, тя работи на две места, за да отгледа сама три деца. Тя държи не само да са сити и облечени, но и да завършат образование. В момента е пенсионер по болест. Трайчо е на 31 години, има жена и дете, но не живеят заедно, защото не могат да си позволят самостоятелно жилище. Работи към общината като озеленител, за да помага на семейството си. Мария е имала 10-годишна връзка с българин, но когато забременява, той заявява, че не иска дете от циганка. Иска аборт или осиновяване на детето и дори не го припознава при раждането му. Тя работи като хигиенист в ресторант. Натали  е племенница на Цветанка. Преди година забелязва, че самотният й баща отслабва и бавно гасне. Диагностициран с рак на кръвта, той умира в ръцете й.

От тогава живее в дома на леля си и чувства любовта и подкрепата на всички. Преживяните от всеки болки и разочарования ги сплотяват и те живеят в любов и разбирателство помежду си. Стараят се домът им да е чист и подреден, но всичко е старо и разрушено. Разпадащи се мебели, мухлясала баня без плочки и почти неизползваема кухня, превръщат живота на голямото семейство в ежедневно предизвикателство. Всички жени спят в една стая, а мъжът – на счупения диван в хола. Пералня нямат. Възможностите им стигат само за козметични освежавания, а те мечтаят за добри условия на живот за малките.

Още с първите си крачки в дома на Иванови, Мария Силвестър забеляза, че това е една от най-чистите и подредени къщи, в които е влизала. Тя обеща помощ на силната майка и надежда на влюбения й син да живее със своето семейство. Когато пристигна бригадата на Караджов, майсторите се заеха с множеството тапети, пружини в по-окаяно положение от казармата и мивка като на двора – без топла вода и канал. Голямото предизвикателство беше обособяването на допълнителна стая, където да се настани младото семейство на мъжа в къщата. Момичешката стая стана по-функционална и красива, а решението за преходния хол  напълно отговори на мечтите на семейството.

По традиция, докато майсторите правят чудеса в домовете, Мария се грижи за душите на семействата в „Бригада Нов  дом“. Този път Натали получи среща с университетския преподавател по английски език – г-жа Алексиева и неограничен курс в изучаването му. Така баба Цветанка ще изпълни обещанието към брат си и ще се погрижи за образованието на племенницата си. Но това не беше единствената изненада. С грижа за бъдещето на семейството, Weber подариха на Трайчо курс по полагане на плочки и естествени камъни.