Бл. Солов: Спрете с разпродажбата на общинско имущество, защото скоро ще се налага да го купуваме на двойна цена

Общинският съветник коментира започналата процедура по продажба на Галерия "Ровър"

Снимка: Предложеният за приватизация имот

На редовната януарска сесия на Общински съвет управляващото мнозинство гласува да приватизира сградата на Галерия „Ровър”. Една красива стара къща на канала, в която сега се помещават ателиета на художници и галерия, която се намира на булевард Мария Луиза (на канала).

Опозицията реагира отрицателно, но това не попречи на групата на Тодор Попов и подкрепящите го съветници да обяви приватизацията. Сградата наистина е емблематична. Някога е била е притежание на богат търговец на дървен материал и е една от най-красивите в архитектурно отношение в Пазарджик.

Според Благо Солов такива обекти не трябва да се разпродават, а да остават общински и в тях да се развиват културни дейности.

„Общината не е фирма и не бива на всяка цена да търси икономическа изгода. Тя трябва да подкрепя социални и културни дейности, независимо че не и носят директен приход, защото за цената на културата и историята на един град няма открита мерна единица”. Това заяви пред Ра1 Благо Солов и добави „Аз съм последният човек, който може да бъде обвинен че нямам добро отношение към културата в Пазарджик. Помагал съм и пак ще помагам. Да продадеш една емблематична сграда на няколко художници, за да им осигуриш комфорт на пръв поглед изглежда благородно, но да лишиш всички останали от правото на равен достъп е неправилно и недалновидно. То е и нечестно към бъдещите поколения. Знам, че хората се интересуват от други неща, но днес с лекота разпродаваме родовата си памет и се обезличаваме, а утре Пазарджик се обрича на човешка и духовна празнота” На сесията той зададе и въпроса: „Ако общината е в толкова цветущо финансово състояние какво налага постоянната разпродажба на общинско имущество?”

Въпросът така и не получи убедителен отговор.