Бл. Петров: За отношението на мнозинството в ОС – Пазарджик към парите на данъкоплатците

Това мнозинство, което на една сесия ни убеждава колко правилно, полезно и разумно е да се вземе дадено решение, а само след месец същите хора с комсомолски плам пак ни убеждават, колко правилно е да се отмени взетото само преди месец решение

Снимка: Благо Петров

„Където подлите почитат и ненавиждат честността

Там три неща намират място – страхът, недостигът, смъртта.

Съветникът- глупак на царя

Погубва царството без шум.”

Древно индийски поучения

 

В последните 2-3 години повдигам един въпрос в залата на Общински съвет при всеки удобен случай. Става дума за сметопочистването,  за което общината харчи приблизително по 11 милиона лева годишно. Сметосъбирането става по график и той сочи, че в гр. Пазарджик сметосъбирането трябва да става всеки ден по всички улици. В селата Ивайло, Мокрище и Главиница по 2 пъти седмично а в останалите населени места, по веднъж седмично.

А дали това е така ?

Повдигайки въпроса няколко пъти, очаквах отговорно отношение на общинските съветници и кмета на общината. Вместо това този въпрос бе напълно игнориран. Кметът на Ивайло в Пленарна зала заяви, че „Селото се чисти редовно”, но без да уточни в каква периодичност. Което означава, че общината плаща за 2 пъти а получава услугата 1 път седмично. Все едно в магазина да платиш 2 кг. сирене, а да ти дадат 1 кг..

Предложих да се създаде анкетна комисия, която да провери честотата на сметосъбиране. Мнозинството отказа – явно истината не ги интересува. А би трябвало, защото това не са парите на общинските съветници или на кмета, а парите на данъкоплатците в общината.

С това те индиректно признаха, че знаят какъв ще е резултата но явно това не им отърва. И това не е единственият случай, при който се харчат общински средства без сметка.

Това мнозинство, което на една сесия ни убеждава колко правилно, полезно и разумно е да се вземе дадено решение, а само след месец същите хора с комсомолски плам пак ни убеждават, колко правилно е да се отмени взетото само преди месец решение.

Справка: Паркингът зад болница „Здраве”  и продажбата на училището в с. Црънча.

Ето така вместо върховен орган на местното самоуправление Общински съвет – Пазарджик се превърна в изпълнител на желанията на кмета – който уж трябва да изпълнява решенията на ОС.

И това при положение, че на същата сесия мнозинството гласува анекс, с който „ Концесионното възнаграждение за 2019 година и за всяка следваща година до крайния срок на договора се увеличава със сумата от 465 100 лева, като увеличената сума става база за концесионното възнаграждение за всеки следващ период за срока на концесията, съгласно условията на договора.”

Дали така щяха да ги дават ако се отнасяше за техните собствени пари?

Явно аргументите в ОС – Пазарджик не вършат работа. По- важно е да се изпълни заповедта! А принципът трябва да е друг – „ Мисли – не става дума за твоите пари”

Представете си колко пари се харчат неоправдано, защото тази практика едва ли е само в Ивайло.

Защо ли „желязното“ мнозинство в местния парламент не се интересува от тези „дребни въпроси” и в същото време гласува за увеличаване таксата смет за жителите на общината?

Благодаря на всички общински съветници които подкрепиха предложението за анкетна комисия  и на г-н Евтим Янев, който с цифри и факти подкрепи предложението но и неговият глас остана глас в пустиня.

И така от парите на данъкоплатците от община Пазарджик още 465 100 лева ще отидат там където трябва.

 

Благо Петров: Председател на групата общински съветници „ НФСБ и НС”