Благо Солов: Увеличението на заплатите на съветниците е неетично

Увеличението на кметската заплата, автоматично увеличавала и тази на съветниците

Снимка: Благо Солов

На предстоящата сесия на Общински съвет в Пазарджик една от точките, които предстои да се разгледа е увеличението на заплатата на кмета Тодор Попов и кметовете на населените места в общината. От групата на Благо Солов са изненадани от предложението. Срещнахме се с г-н Солов, за да му зададем няколко въпроса.

Г-н Солов казахте, че предложението не е етично.

Бих казал, крайно неетично. Разбирам, че някои от кметовете на селата са с много ниски заплати и трябва да се вземат мерки за материално стимулиране. Тук няма спор. Това обаче, което не се казва и се спестява е, че покрай увеличаването на заплатата на кмета Тодор Попов ще се увеличат автоматично и заплатите на общинските съветници. Моето мнение може и да не се хареса на много от колегите в Общински съвет, но аз не мисля, че такова увеличение е оправдано. Преди да увеличим заплатите трябва да си зададем въпроса: Направихме ли достатъчно, за да живеят хората по-добре? И ако отговора е НЕ, тогава следва и въпросът: А с какво заслужихме това увеличение? Защото хората в Пазарджик не живеят по-добре и това е факт.

Някой може да ви обвини в популизъм?

Да ме обвиняват, в каквото си искат. Кметът и съветниците трябва да си свършат първо работата. Чак когато обикновените хора заживеят по-добре, когато създадем предпоставки за работни места и високи доходи. Когато хората усетят по джоба си успешната политика на общинското ръководство, тогава можем да мислим и за джоба на кмета или съветника.

Лесно ви е, защото сте успешен човек с материални възможности.

Да си успешен не е недостатък. Минал съм през доста трудни моменти, но продължавам напред към успеха. Аз си бях такъв и преди да вляза в политиката. Страшни са тези, които влизат в политиката с мисълта да забогатеят.