Благодарим ви, момчета!

Второто място не е и не може да бъде разочарование за всички пазарджиклии, които обичат волейбола!

Снимка: Хебър със сребърните медали в Суперлигата

Завърши първенството в Суперлигата, в което пазарджишките „тигри“ спечелиха второто място в крайното класиране. За поредна година шампион стана фирмения отбор на Лукойл в България. Заслужено и показвайки силна игра в края на първенството! Какво направи Хебър в този незабравим за пазарджишките запалянковци сезон?

НАСКО

Господ, здраве да му дава на този човек, който препоръча Наско Петров пред създателите на проекта ВК Хебър! Обръщайки се, с малко име към него не означава липса на уважение! Напротив, така се случи животът ми, че през него непрекъснато започвам различни проекти отначало. Знам какви трудности съпровождат всяко начало. Вярвайте ми, никак не е леко! Само този факт буди огромен респект към този човек! Този млад специалист се захвана с „неразораната нива“ Хебър и знаейки и можейки я превърна в един проект, който за три години съумя да го превърне в кауза, която днес обединява хиляди пазарджиклии. Постигнал големи успехи в женския волейбол, той прие предизвикателството да започне новото поприще с амбиция да докаже способностите си. Използвайки опита си в чужбина и намирайки почва за реализацията му тук, почитателите на волейбола в Пазарджик стават свидетели на истинско представление на всеки мач в града. И не само в спортно техническо отношение.

Наско и неговият щаб успяха да направят нещо немислимо в света на спорта. Успяха да вкарат отбора във върхова спортна форма три пъти през този сезон! Хората, които са се занимавали с този изключително деликатен момент знаят, че мисията е изключително трудна. Хебър бе във върхова спортна форма в началото на сезона при провеждането на Балканската купа в Пазарджик, финалите за Купата на България и при финалните плейофни серии!

СЕЛЕКЦИЯТА

Истинско информационно табу бе залегнало през миналото лято, когато Наско правеше селекцията за този сезон. Около отбора цареше тотално мълчание и липса на всякаква информация. Епизодично се появяваха слухове за този или онзи играч. Повод за оптимистично очакване даде президентът на Левски Владо Николов, който в една телевизионна изява сподели, че българските волейболисти първо се ослушват за обаждане от чужбина, второ от Бургас и на трето място чакат позвъняване от Пазарджик. Споменаването на града ни заедно с Бургас и чужбина бе повод за очакване на нещо голямо.

Философията на селекцията бе гениално проста, но Наско бе човекът, който я откри! Всеизвестно е, че българските волейболисти отдавна са конвертируеми и желанието на много световни отбори да ги имат в редиците си е съвсем закономерно! Наско откри, че има и такива забравени прекрасни волейболисти, които вече искат да се върнат в родината си! Така в Хебър се появиха Иван Станев, Стойко Ненчев и Венци Рагин. Безспорни лидери и стълбове в отбора през този сезон.

При първата тренировка на отбора за новия сезон отидох в залата 30 минути преди началото и. На терена вече имаше един състезател, който загряваше преди тренировката! Не го познавах, но фактът ме впечатли! Когато попитах Наско за името му и споделих наблюдението си, той се засмя и каза: Много години във Франция! Професионализъм! Името му е Стойко Ненчев!

През тази година много често използвах съчетанието „уникална селекция“. Истината е, че я чух от Наско! На същата тази тренировка все още ги нямаше Иван Станев /за него се знаеше, че е част от Хебър/, Петьо Каракашев /за него не се знаеше/, защото бяха на лагер с националния отбор. Нямаше все още диагонал. В интервю Наско ми каза, че в България и цяла Европа няма свободен състезател на тази позиция, който той да вижда в отбора си. Брадли Гънтър бе човекът от който старши треньорът на Хебър очакваше окончателен отговор. Бях го гледал през лятото в Лигата на нациите, когато като част от отбора на Канада бе направил прекрасен мач срещу България във Варна! Свирнах! Какъв волейболист идва в Пазарджик!

Уникален отбор, Стояне! Това ми казваше Наско при следващи разговори. Знаех, че са прекрасни волейболисти, когато ги поканих, но че така добре ще има паснат характерите и ще се превърнат в такъв отбор не съм очаквал, ми сподели старши треньорът. Този отбор може да направи нещо голямо, ми каза той още преди началото на първенството.

ОРГАНИЗАЦИЯТА

Хебър създаде стандарти и през тази година. Организацията в Хебър се сочи като най – напредничавата и най – близка до световните нива в този спорт. Зрителите на снощния мач между Нефтохимик с Хебър могат да направят сравнение между това как се организират и провеждат мачовете в Пазарджик и в Бургас.

На малко от присъстващите в залата им минава през ума, че зад всичко това стои работата на много хора, много доброволци, защото става дума за екипна работа, която е изключително ангажираща. Идеите на техническия директор Александър Иванов, на всеотдайното Наде, на целия Съвет за младежка политика. Те също трябва да получат аплодисментите ни.

Мачовете на Хебър в Пазарджик са празник! Не само от спортно техническо естество. Пазарджиклии отиват в залата семейно, с невръстните си дечица и очакват и получават преживяване. Пазарджиклии аплодират любимците си и при загуба, защото са видяли очакваното. Видяли са майсторство, любов към играта и себераздаване от отбора!

Връзката между публиката и отбора е мечтана за всеки един тим, независимо в какъв спорт! След всеки мач, десетки малчугани слизат на полето и си правят снимки с любимците си, които не отказват внимание към всеки фен. Няма звездомания, няма дистанция! Публика и отбор заедно! И това сякаш е най – ценното в целия проект!

Няколко пъти през този сезон написах да се наслаждаваме на това, което имаме, защото такъв отбор не се събира всяка година! В края на сезона ще призная, че вярвам, че този проект има още какво да ни покаже е накъде да се развие!

Вярваме и ви благодарим, момчета!