Беса Валей: Традиции, бъдеще и вино с име на тракийска принцеса

Разговаряме със Светлозар Джуров, главен технолог във винарна „Беса Валей“, село Огняново.

Ра1: Разкажете за избата, за историята на нейното създаване?

Светлозар Джуров: Винарната е основана през 2001 г като в основата на проекта са чужденци. Основните инвеститори са граф Стефан фон Найперг който е немец, но е завършил технология във Франция и д-р Карл Хайнц Хауптман.

Те двамата заедно с френския консултант Марк Дворкин и партньори от България правят проучвания в страната достигат до землището на село Огняново. Вземат се проби от почвата, които се анализират в Бордо, а самите анализи на почвата показват, че съставът е изключително подходящ и много добър за производството на червени вина.

Ра1: Какви са особеностите на почвите и терените тук и колко декара са засадени с лозя?

Светлозар Джуров:  Особеното тук е, че съставът на почвата е много близък до този в Сент Емилион, където се намира и граф Стефан фон Найперг. Като изложение – надморска височина, ветрове, близост до река, всичко това е съвкупност, която се нарича тероар. Тя е изключително благоприятна за отглеждането на лозя. Това е причината, поради която те харесват мястото, харесват земята идват в България започват поетапното засаждане на 1 300 декара. От тях 50% са мерло, 25% е сира, 15% пти вердо, 10% каберне совиньон. Първото засаждане е през 2001 г, а последното през 2006 г. През 2016 година са засадени 60 декара с бели сортове.

Ра1: Какви са добивите на грозде годишно?

Светлозар Джуров: Първата винефикация на винарната е през 2004 година като самата винарна е открита през 2005 година. От 6 до 800 тона грозде се берат годишно от червените сортове, а от белите около 50 тона. Произвежда се около 400 тона вино. Основната търговска марка е „Енира“. Тя носи името на тракийска принцеса, която е живяла по тези земи.

Ра1: Къде се реализира продукцията?

Светлозар Джуров: От гледна точка на пазарите 80% е експорт, само 20% се продават в България. Износът е навсякъде по света – основно Япония, Китай, Швейцария, страните от ЕС, Канада и САЩ. Това е едно сериозно постижение за нас и виното, което се произвежда тук. Постигаме едно постоянство в качеството, което е оценява и от нашите клиенти.

Ра1: Какви са последните награди?
Светлозар Джуров: Имаме много награди. В България традиционно сме участници в топ 10 на най-добрите марки вино. Последно, което имаме като награди са два златни медала на Международно изложение в Брюксел за резерва 2017 и два сребърни медала за Гранд кюве и Сира, което е голямо признание за нас. Традиционно получаваме награди от различни конкурси, в които участваме.