Банкомати отказват да приемат банкноти от 50 лева

Банкоматите не приемат банкноти от 50 лева, когато се ползва услугата депозиране на пари. Това алармира бТВ като се позова на множество сигнали, че при опит да депозират банкнота с този номинал в банкомат, устройството не я приема.

Проверка на бТВ също показала, че проблемът не е с банкомати на конкретна банка, а е масова практика в последните дни.

От банките са дали обяснение, че следват препоръка на БНБ устройствата да не приемат банкноти от 50 лева с емисия 2006 г. Последните няколко дни банкоматите не са приемали никакви банкноти от 50 лева, докато банките настроят системите си. Сега вече хората може да депозират купюри от 50 лева с емисии 1999 г. и 2019 г. Тези от емисия 2006 г. се приемат за депозиране единствено на каса в банката.

„Сега“ отправи запитване към БНБ, откъдето дадоха съвсем друго обяснение – специфичен технически проблем.

„Във връзка с Вашето запитване Ви информираме, че поради специфичен технически проблем някои машини за самообслужване на банките (банкомати) не приемат банкноти с номинална стойност 50 лева, за което банките следва да са  уведомили клиентите си. Проблемните машини са поставени под наблюдение от Българската народна банка (БНБ), информация за което е публикувана на страницата на БНБ в интернет на електронен адрес: https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/nc_proc_mach_test_selfs_a2_bg.pdf.

След отстраняване на проблема от съответния сервизен оператор и след преминаване на успешни тестове на машините от страна на БНБ, ще бъде възстановено приемането на банкнотите с посочения номинал“, се посочва в отговора на управление „Емисионно“ на централната банка.

Преди това съмненията бяха, че проблемът може да е в настройките на техническото средство, заради бума на фалшиви петдесетолевки. Наскоро стана ясно, че банкнотата от 50 лева вече е най-често фалшифицираната. От общо 253 неистински банкноти, хванати от БНБ за 3 месеца, 200 са с номинал 50 лева, показват данните на банката, припомня бТВ.

Източник: Сега