Банки изненадаха стари клиенти с двоен скок на лихвите по ипотеки

Снимка: www.kazanlak.com

Банките вече са започнали да вдигат лихвите по кредитите – както на новоотпуснатите, така и по действащи договори. При някои ипотеки скокът на лихвата дори е двоен. Това алармираха в социалните мрежи сюрпризирани клиенти, с кредити сключени преди години.

Потребител се оплаква, че „Уникредит Булбанк“, без да го уведоми, е увеличила този месец лихвата на ипотеката му в евро от 2.9% на 5.16% – ръстът е почти двоен. Друг дава пример с „Прокредит Банк“, която още в края на август е предупредила, че заемът му поскъпва с цял процентен пункт (по-точно с 0.98%) заради повишение на индекса EURIBOR, с който е вързана лихвата. По същата причина ПИБ е увеличила в началото на октомври с 0.5 п.п. лихвата на всички свои бизнес клиенти. ОББ пък обяви, че от този месец вдига с 0.11 процентни пункта ипотеките, които предлага за нови клиенти. Наред с това повечето банки спряха промоциите си от лятото за жилищни и потребителски заеми.

Хората и фирмите, теглили заеми преди години, са неприятно сюрпризирани от светкавичната реакция на българските банки след решенията на ЕЦБ от юли и септември да увеличи ключови лихви в опит да охлади кредитирането и инфлацията. Още повече, че банкови експерти ни уверяваха как новият тренд към повишаване на лихвите у нас ще върви плавно, на стъпки, като първо ще се вдига доходността по депозитите, после лихвата на новоотпуснатите заеми и едва на следващ етап – на старите заеми. И че при голямата конкуренция между банките у нас, те няма да бързат да оскъпяват заемите за своите клиенти.

Да, ама не. Причината за бързото покачване на лихвите по действащи заеми е начинът, по който те се формират. Той е посочен в договора с банката и затова хората с кредити е добре да си припомнят какво пише в него. Там пише и при какви условия и колко често в годината лихвата може да бъде променяна.

Тези, които имат заеми с фиксирани лихви, може да бъдат спокойни. Това обаче е минимален дял от отпуснатите заеми у нас, почти няма дългосрочен кредит с фиксирана лихва, или ако има, тя действа само година, две, три, най-много пет от плана за погасяване.

Източник: Сега