БАБХ: Няма да се криминализира отглеждането на животни за лични нужди

Предложените мерки са само за нелегални производители, които търгуват с домашни животни

Снимка: Архив

Публикуваме без редакторска намеса официалната позиция на БАБХ поради „почти истеричните“ текстове на съмнителни информационни източници в социалните мрежи.

По повод предложението на Българската агенция по безопасност на храните за криминализиране отглеждането на животни, което беше направено на 5 ноември, след срещата с представители на птицевъдния сектор, и некоректното му интерпретиране и комуникиране в публичното пространство, БАБХ уточнява, че евентуалната промяна ще засегне всички, които отглеждат и развъждат животни в разрез със законодателството и ги реализират на пазара и/или получават субсидии за това. Предложението не се отнася за стопаните, отглеждащи животни в задните си дворове, които ги използват за лична консумация, но не получават пари за това.

Последните години се засили практиката за безконтролно развъждане и търговия с животни и продукция от тях, което се отрази и на епизоотична обстановка.

Предложението цели създаване на нормална атмосфера за бизнес на изрядните животновъди, без значение на големината на стопанствата им, както и предпазване на населението от закупуване на опасни храни.