А. Шопов: Лъже ли общината, че извършва качествена дезинфекция?

В момент като този обществото има нужда да види, че институциите полагат усилие да защитят здравето и живота на хората

Атанас Шопов

През изминалата седмица в няколко придворни медии излязоха снимки на човек, облечен в бяло защитно облекло, който пръскаше на няколко централни места. За съжаление, това се оказа чиста ПР акция, с нулев ефект за живота и здравето на хората от Пазарджик и селата.

Ето какво показа нашето проучване:

1. Община Пазарджик няма утвърден и публично обявен график, по който да се извършва периодична дезинфекция на града и на селата.

2. Не е известно какъв препарат се използва при провеждането на частичните пръскания.

3. Общината и фирмите изпълнители не са представили на населението чрез поставяне на общодостъпни места и на сайта на общината „Информационни листове за безопасност“. Това е задължително по закон, тъй като гражданите трябва да са информирани с какво и къде е пръскано, както и с вида или химическия състав на препарата. Представете си, че някой се натрови, че е алергичен или трябва да се вземат медицински мерки за запазване на здравето и живота му?

4. Дезинфекция в подобна обстановка не се прави с „напръскване“, а с „обливане“. Площта трябва да е изцяло мокра, за да се получи нужния ефект. Точно обратното ни показаха със снимките в медиите и очевидците.

5. Кому беше нужен показния ПР от миналата седмица? Вярно ли е, че човекът който показахте на снимките е напръскал с неизвестен препарат само в централната градска част и след това си е тръгнал? Вярно ли е, че същият човек отговаря за повечето общини в областта и е извикан по спешност само за снимките?

6. Какво общо имат с дезинфекционните дейности на територията на Община Пазарджик следните лица:

– др. Красимир Темнилов – Директор на МБАЛ- Пазарджик

– др. Борис Манев – Началник на Центъра за спешна помощ в Пазарджик

– Димитър Търпов – Директор на Инспекцията по труда в Пазарджик

– Тодор Попов – Кмет на Община Пазарджик.

Те лично или чрез техни роднини, членове на семействата, познати или чрез подставени лица, имат ли нещо общо с фирми и хора, извършващи дезинфекция на територията на община Пазарджик?

В ситуация като тази въпросите звучат тежко! Много тежко! Защото ще е престъпление, ако определени фирми и лица усвояват пари, без да вършат дейност по предвидения в закона начин и с нужното качество.

Още по-тежко ще е ако се установи, че някои от фирмите са свързани с горните лица под какъвто и да е начин.

В момент като този обществото има нужда да види, че институциите полагат усилие да защитят здравето и живота на хората. На централно ниво, въпреки различията и споровете, властта показва желание да се справи, включително като поправи грешките или пропуските си.

Дали е така в община Пазарджик? Не е сигурно!