Вносните плодове и зеленчуци подбиха цените на родното производство

Снимка: green-grocers-219.business.site

Засиленият внос на плодове и зеленчуци от чужбина на българския пазар е масово явление през последните няколко години, каза Антон Спасов, специалист по агрономство и растителна защита от Пазарджик. По думите му, за разлика от България в съседните страни държавата дава по-голямо субсидиране и дотиране на селскостопанската продукция.

По този начин себестойността на внесения зеленчук или плод е много ниска, което подбива цените на нашите продукти. Качеството не може да бъде гарантирано, тъй като не знаем при какви условия са отгледани продуктите и с какви препарати са третирани. Трябва тази стока задължително да преминава през лабораторни анализи за нитрати , но това почти не се прави“, уточни Спасов.

Той допълни, че тенденцията през последните години е за изцяло изменение на климата заради глобалното затопляне. Лятото има много валежи и бури, продукцията, която е на открито,  трудно може да се опази, и затова стопаните предпочитат да се ориентират към оранжерийно производство. Проблемът при него е, че възвращаемостта на инвестиции е за години напред.