Антоанета Цонева, Демократична България: Искаме да сложим ново начало по възраждането на Пазарджишка област

Антоанета Цонева е сред учредителите на „Да, България“. Тя е експерт по изборен процес, съучредител на Институт за развитие на публичната среда, както и омбудсман на София от 2001 до 2004 г. Тя беше депутат в 45-ото Народно събрание, а за изборите на 11 април е водач на листата на „Демократична България“ в Пазарджик.

Г-жо Цонева, защо избрахте на тези избори да се кандидатирате в Пазарджик?

„Демократична България” е най-яростната опозиция на модела ГЕРБ-ДПС и най-логично е да насочим вниманието си към пазарджишкия регион, който се беше превърнал в символ на модела „Пеевски“ и където той  беше разгърнал своята власт. Данните за региона показват, че хората, които живеят под границата на бедността, са над средното за страната. Моделът “Пеевски” задушаваше целия район, както и цялата страна.

Искаме да сложим ново начало по възраждането на региона и освобождаването му от това мафиотско влияние. Подаването на топката между ГЕРБ и ДПС не е приключил сценарий. Много е важно да няма нов Пеевски и нови такива хора, които да кръвоснабдяват този модел. Пеевски леко се отдръпна и се скри зад завесата, но той никога не е спрял да поставя своите лейтенанти.

Какво установявате от срещите си при обиколките си в региона?

Това е един от най-красивите региони на страната ни. Разнообразна география и демография, смесица на култури и традиции. Срещайки се с хората от общините, видях много потенциал. На места обаче той е разпилян и това също е вследствие на модела ГЕРБ-ДПС, който е пуснал пипалата си там, където има възможност за корупция и схеми, а всичко останало е без значение. Пазарджишка област има изключителни дадености за туризъм, бизнес, култура, спорт, образование, които могат да са нова възможност и дългосрочна преспектива. Вижда се в очите на хората навсякъде – в Пазарджик, във Велинград и Баня, Пещера и Брацигово, Панагюрище и Батак. Духът на хората там е зареден с история за бунт и свобода, освен че е красив по невъзможен за описание начин.

Хората споделят, че искат да работят спокойно и парите да им стигат за нормален живот. Искат децата им да остават тук. Виждаме най-общо очакването на хората да подадем ръка на работещите и засегнатия бизнес. Виждаме необходимост да изпълним нашата заявка да работим решително, за да върнем хората в регионите, а тези, които са там, да водят нормален живот. Много е важно да се децентрализират процесите. Не може София да е единственият икономически, социален, културен център – тази пропаст трябва да се намали. Бизнесът трябва да има еднакви възможности за развитие, без значение дали работи в Пещера или в София.

Как ще стане това?

Област Пазарджик е била силно развита индустриално. Днес също има големи предприятия, но има много работещи малки и средни предприятия, които са във фокуса на икономическата програма на „Демократична България“.

 

В нея са заложени мерки като еднократна финансова помощ на всички служители в малките и средни предприятия с административна забрана или сериозно ограничаване на дейността при нова вълна на пандемията в размер на 3 000 лева на човек. Предвиждаме и намаляване с 1/3 на дължимите осигурителни вноски за всички микро-, малки и средни предприятия за период между половин и една година в случай на нова вълна, както и мярка 80/20 за всички средни, малки и микропредприятия с административно преустановена дейност.

Но най-важно е да се въведе истинско електронно управление, да се намали административната тежест, натискът от регулаторите-бухалки и политическия корупционен натиск. Трябва да се осигури на България свобода, законност и модернизация. Ние имаме не само плана и експертите, но и волята как да го постигнем.

Какво ще предложите приоритетно в следващия парламент?

„Демократична България“ беше политическата сила, която още в първия ден на предишното Народно събрание внесе пакет от 15 законопроекта. Сред тях беше и проектът за промени в Конституцията. Нашите приоритети остават непроменени. В новия парламент ще предложим законност и модернизация срещу корупцията и безогледното крадене, на което сме свидетели. Единственият начин е чрез установяване на върховенство на правото ние да запазим младите хора, които да се развиват в една модерна и демократична в България и да се върнат онези, които загубиха своята перспектива тук. “Демократична България” е абсолютен лидер в идеите за модернизация чрез дигитализация, синхронизация и електронно гласуване.

Лично аз имам кауза да се въведат гласуване по пощата и електронно дистанционно гласуване. Такива законопроекти предложихме още през 2018 г., а в миналото Народно събрание внесохме проект за пощенско гласуване. В рамките късия му живот беше важно да се направят първите стъпки за подобряване на изборния процес – машинното гласуване и смяната на ЦИК. Ние продължаваме да настояваме и за професионална и по-малка ЦИК. И настоящият й състав потвърждава нашето убеждение, че комисията не трябва да е съставена на квотен партиен принцип.

ГЕРБ атакуваха “Демократична България”, че с промените в Изборния кодекс са създали предпоставки за тяхното опорочаване. Притеснявате ли се за вота на 11 юли?

ГЕРБ все по-усилено се опитват да внушат на българските граждани, че изборите ще бъдат манипулирани. Наскоро дадоха брифинг, на който повдигнаха въпроси към ЦИК, но паралелно направиха внушението, че решаването им е отговорност на “Демократична България”. На първо място, ние не контролираме ЦИК. Това е независим орган, който е призван да управлява изборния процес.

 

По отношение на машинното гласуване ние винаги сме отстоявали позициите, че това е едно от средствата срещу контролирания и купен вот, който е специалитет на ГЕРБ и ДПС. При гласуването с машини не може да се извършат голяма част от схемите, които от години са обществена тайна – белязане на хартиени бюлетини, снимки в тъмната стаичка за отчет пред купувачите на гласове и т.н.

 

На парламентарните избори само преди три месеца, доминираната от статуквото ЦИК не допусна независим одит на машините. Въпреки настояванията ни, въпреки жалбите и дори въпреки предложението за помощ с експертиза как да протече този одит. Тогавашната изборна администрация не допусна до машините представители на различните политически сили, неправителствени организации и други заинтересовани страни. Сега, именно след усилията на “Демократична България”, независимият одит е въведен. А това е една от гаранциите за по-високо доверие към изборния процес.

Колко решаващи ще бъдат гласовете от Турция след отпадането на ограничението за секции извън ЕС?

Според мен ефектът им силно се преувеличава и се използва с политически цели. Гласовете от Турция са мит, който се използва от определени политически формации да оправдаят съществуването си пред своя електорат. Ние винаги сме отстоявали позицията, че всички български граждани са равни пред закона и разполагат с еднакви права, независимо къде по света се намират. Дадохме възможност на стотици хиляди наши сънародници и във Великобритания, и в САЩ да гласуват при нормални условия и да участват активно в определянето на бъдещето на нашата родина. Това са нашите роднини, родители, братя и сестри, които искаме да се върнат. Но дори да не се върнат, те имат всички права да поддържат връзката си с България, а участието в политическия живот на страната е част от това.

Знаете ли – в обиколките ми из моя избирателен район и в разговорите ми с хората върви една горчива нишка – хората си тръгнаха. Младите са навън. Ако има нещо, което истински ме стяга за гушата, е този безкраен разказ за заминалите и тези, които ги чакат тук. Буквално във всяка среща се усеща болката от раздялата на възрастните хора с техните деца. Това е огромен проблем не само за региона, но и за цялата страна. Голямата България е това – ние и хората ни зад граница. Нека всеки избира къде и как да живее, но трябва да има перспектива в родната си страна.

Ще може ли този път да се състави правителство и ще участвате ли в него?

Първо трябва да видим резултатите от изборите, но вярвам, че потенциалът на партиите на промяната за добър резултат е голям. Трябва да се направи всичко възможно за съставяне на стабилно управление на ясни принципи за промяна и въвеждането на правов ред.

„Демократична България“ показа, че е сплотен отбор с ясно и предвидимо поведение. Ние сме търсен партньор от останалите сили, защото имаме последователна политика и действия в приоритетните зони за реформа на държавата и извеждането й не на пътя на икономическия възход. Но отново повтарям, че няма да участваме в коалиция с партиите на статуквото ГЕРБ, БСП и ДПС.