Антикризисна рецепта: Как да управляваме личните си финанси по време на криза

Снимка: nivabg.com

Как да управляваме личните си финанси по време на криза? Съвети и отговор на този въпрос дава председателят на УС на Асоциацията на личните финансови консултанти Стойне Василев пред БНТ.

„Всичко поскъпва, официалната инфлация от 17 – 18%, реално е много по-висока. В нашето семейство, например, е 25%. Тоест, ако не се увеличат доходите, ние реално обедняваме. Затова трябва да оптимизираме нашите разходи. Каквото и да си говорим, ни чака един малко по-тежък период, а пък всеки може да намали или да оптимизира малко от разходите си, да увеличи малко спестяванията си, да погледне какво се случва с кредитите и ако имаме малко свободни средства, да ги инвестираме.“, съветва той.

Много е важно в началото на месеца да направим разчет на приходите и разходите си. Добре е да заделяме по 10% от месечните си средства настрана, след което да отделим средства за всички задължителни разходи като кредити, наем, режийни. Останалото се разпределя на дневна база, съветва Василев.
Според него вноската по жилищния кредит е добре да е не повече от 20% от месечните ни приходи.

Хората, които разполагат с повече средства, е добре да не ги държат на едно място, а да си направят т.нар. „диверсифициран портфейл“. Той може да включва инвестиции в имоти и злато, например.

Ако стартираме собствен бизнес, е добре да го финансираме сами, и да започнем с по-малко. Ако нещата потръгнат, тогава е идва момента за големите кредити, съветва Василев.

От асоциацията на личните финансови консултанти настояват обучението по финансова грамотност да влезе в училище. Стойне Василев съветва да учим децата си как да харчат и спестяват от ранна детска възраст като джобните пари са много добър инструмент за това.