Администраторът на Хебър разказва за необходимите ремонти по ст. „Г. Бенковски“

Какво трябва да се направи на ст. "Г. Бенковски", за да се играят на него мачове от Втора лига

Снимка: Борис Димитров и Анди Краев

След като стана ясно, че правителството отпуска 800 000 лева за реконструкция на стадион „Георги Бенковски“ в Пазарджик и след поредица изявления, че стадиона не отговаря на изискванията за лиценз за Втора лига се опитахме да намерим повече информация за нещата, които трябва да се направят, за да могат футболистите на „Хебър“ да играят на него, при положение, че успеят да спечелят първото място в крайното класиране на Югозападна трета лига и от следващата година вземат участие в професионалния футбол. След няколко телефонни разговора се оказа, че администраторът на отбора Борис Димитров разполага с пълната информация за нещата, които трябва да се направят.

Според изискванията на нормативните документи е задължително през следващата година стадионът да разполага поне с 800 седящи места, които трябва да бъдат оборудвани с пластмасови седалки, които трябва да бъдат с облегалки с определена височина. Мнението на Борис Димитров е, че тези седалки трябва да бъдат поне 1600. Категорично се изисква в сградата, в която се помещават съблекалните да се оборудва кабинет, в който да могат де се взимат допинг проби. Отделно от това трябва да се обзаведе и лекарски кабинет. Трябва да се изгради ВИП ложа с поне 50 места. Изисква се и изграждането на зона за журналисти, в която поне 10 от местата трябва да бъдат с удобства за работа. Трябва да има и свободен Интернет, който на пазарджишкия стадион вече е наличен.

Безспорно най – много работа ще има по тревното покритие, сподели Борис Димитров. Според него хората, които са строили стадион „Георги Бенковски“ преди години са се постарали много и затова той е издържал толкова много време. Но сега е време за взимането на радикални решения. В документите е упоменато, че покритието на терена може да бъде както с естествена трева, така да има и изкуствено покритие. Много сериозно трябва да се помисли върху въпроса за дренажната система, защото там има няколко възможности и трябва ръководството да избере най – добрата, коментира администраторът на Хебър. Има вариант, при който тя да издържи и 10 години, защото няма какво да се заблуждаваме всяка дренажна система рано или късно дефектира и се нуждае от цялостна подмяна. В документите  на УЕФА има изисквания под тревното покритие да се монтира и отоплителна система, която да разтопи при необходимост паднал сняг, но в Пазарджик до изграждането и едва ли ще се стигне, пък и никъде в България няма такава, коментира Борис Димитров.

По думите му, отпуснатата от правителството сума от 800 000 лева е сериозна и би свършила чудесна работа, за да може стадион „Георги Бенковски“ да получи лиценз и приеме мачове от Втора лига, като припомни, че с подкрепата на общината вече бяха извършени големи по обем ремонтни дейности.